Jabali estofado à la tio (tio's villsvingryte)

Denne oppskriften er sendt inn av Tio. Han skriver:

Dette er ikke en sånn gryte som man slenger i sammen i en fei en fredagsstund etter jobben. Den må forberedes, men blir veldig god. I en liten landsby langt unna turister og Malaga, spiste jeg en uforglemmelig gryterett. Kafeen hadde fire bord og en kokke som sikkert veide 150 kilo og var en utmerket, levende reklame for stedets mat. Etter det jeg forsto, består den av følgende ( i hvert fall blir det garantert godt):

Til 4-5 sultne og matglade mennesker:
Ca 2 kilo villsvinkjøtt (du kan jukse med vanlig gris, det er mye billigere, men ikke det samme)
Ca 2 hg serranoskinke
2 gulrøtter
12 sjalottløk
1 purre
1/4 kilo sopp (finn noe morsommere enn disse pakkene med sjampignon)
En solid dæsj med sherry
En ikke fullt så stor dæsj med god olivenolje
Et hekto flesk
En appelsin
Brunt sukker
En stor løk
Hvitløk etter behag (ikke for mye, du skal smake villsvinkjøttet!!) Salt og pepper

Villsvinet skjærer du opp i passende biter, ikke alt for små. Villsvin kan være vanskelig å få. Det enkleste og billigste er selvsagt å ta en harry-tur. I Sverige er det lett å få tak i og billig.

Kok opp en liter vann med en spiseskje brunt sukker og en spiseskje salt. Skjær gulrøtter og purren i tynne skiver og legg oppi. Legg oppi en liten neve hele pepper og ha i persille, timian og laurbærblad. Kok opp igjen, la det putre i 10-15 minutter mens du tar deg en røyk og et glass rødvin.

Avkjøl. Legg oppi kjøttet, hell i en dæsj sherry og la det stå to døgn i kjøleskapet.

Ta opp kjøttet og legg til side. Tørk av det med et papirhåndkle. Skjær opp flesket og skinken i biter og la det steke litt i olje i f.x. en jerngryte. Legg over kjøttet og sjalottløken. La det steke godt. Skjær opp den store løken og putt det oppi sammen med purre og gulrøtter fra marinaden. Ha i litt salt og pepper og en dæsj til med sherry. La det stå og småkoke på lav varme.

Knus hvitløk og persille i morteren og tilsett saften av en appelsin. Ha det oppi gryten. Rens og skjær soppen i småbiter og stek dem før du legger det opp i gryten. Tilsett hele tiden litt av marinaden, så det ikke blir for tørt. La det stå å småkoke til kjøttet er skikkelig mørt.

Serveres med ris eller pasta og en god rødvin. Nyt!


Her finner du veien til Hellas, Korfu, reiser og rutetider, mat og drikke, Grünerløkka

Her er veien til oppskriftsbasen©2003 www.bradager.net
Ny i oppskriftsamlingen 30. september 2003
.