www.bradager.net

Hovedsiden :: All verdens mat :: Akerselva :: Grünerløkka :: Hellas :: Korfu :: Rutetider :: :: Gjesteboka mi

Elvelangs i fakkellys 2012

en vandring langs Akerselvas bredder ved høstjevndøgn

Akerselva

Her starter Akerselva - vannet renner ut fra Maridalsvannet - copyright www.bradager.net starter ved Oset i Maridalen og deler Oslo i to. Elva renner ut i fjorden i Bjørvika. Før den kommer så langt må den gjennom en kanal under trafikkmaskinen og jernbanesporene. Utbyggingen av Bjørvika skal igjen få denne fine elva opp igjen det siste stykket ut i fjorden. Bildet til venstre for teksten er tatt fra Vaterland bru, som er en av de eldste bruene i Oslo, og viser hvor Akerselva forsvinner under jorden.

Langs elva går det en turvei fra Oset til utløpet i Bjørvika. Turveien starter ved Maridalsveien på Kjelås og går gjennom gamle industristrøk som Nydalen, Bjølsen, Sagene og Grünerløkka ned til Grønland hvor den forsvinner under trafikkmaskinen for å renne ut i havet ved Bjørvika.

Nesten 1 000 frivillige stiller til dugnad for arrangementet, skolebarn gleder seg i lang tid til å være med på arrangementet, Oslo Sporveier får større inntekter med økt passasjergrunnlag i en ellers stille periode og det kommer tilreisende fra nær og fjern.


Elvelangs i fakkellys ved høstjevndøgn - torsdag 20. september

Torsdag 20. september er det igjen klart for en mystisk og magisk reise langs Akerselvas bredder.

Elvelangs 2004 - flammer - copyright www.bradager.net Denne torsdagen da dagen og natten er akkurat like lange - og gud og gudinne forenes - er det igjen tur for årets festligste tur langs byens kjære elv - Akerselva.

60 arrangementer, 3000 fakler gjør elvelangs til en spekulakulær og mystisk reise langs Akerselva. Og alt skjer på 8 kilometer langs elva. Vi som har vandret denne turen siden byjubileet i 2000 vet at vi har mye spennende i vente. Rundt hver sving er det nye opplevelser. Lyset langs elva er avslått og strendene er belyst av fakler og du vet aldri hva du møter.

Tidligere år har jeg møtt alver, tusser og troll, badenymfer og nøkken. Akerselva før og nå på 6x4 meter store bilder på en gavlvegg på Brochmannsløkka ovenfor Treschows gate. Gjengen fra Deichman på Grünerløkka (som i år fyller 91 år) leste dikt for forbipasserende og glad jazz har strømmet ut fra Blå. Det har vært flammeslukere, folkemusikk, mandolinorkester og tango på et lite platå rett før Eika rett nedenfor Nybrua. Det blir sikkert nok like moro i år som årene før.

I 2004 stilte Grünerløkka bluesklubb med politibandet Blues in a Cop på 'Elgjordet' nedenfor Eika (hvor de spilte i 2003) mellom Nybrua og Hausmanns bru. Her aner en her en symbolikk (for de som ikke vet det så har Eika vært et møtested for rusmisbrukere og pushere. De har etterhvert flyttet seg nedover mot Hausmanns bru). Det hadde tydligvis en effekt. De fleste langerne som var i området tidligere er borte, men det er kommet noen få nye. Kanskje disse blir borte om Blues in a Cop er tilbake i år.

Du kan gå både oppover og nedover langs elva, men det anbefales at du går nedover. Det er tungt å gå mot strømmen. Orker du ikke å gå hele strekningen kan du starte for eksempel på Bjølsen eller ved Bentsebrugata ved Torshov. Mulighetene er mange og det går trikk og buss på begge sider av elva og det er tverrgående forbindelser.

Elvelangs 2004 - flammer - copyright www.bradager.net Best er det å starte øverst ved Oset så får du med deg hele Akerselva, selv om arrangementene ikke starter før ved Sagadammen ved Frysja. Her øverst ved Akerselvas utløp fra Maridalsvannet. Selve arrangementet starter ved Frysja med gjøglergruppa Stella Polaris klokken 20:00 på Frysja, som blir den første begivenheten på en god, trivelig og sunn vandring langs denne perlen av en elv.

Blir du sliten og vil ha en pust i bakken er det nok av muligheter til å gå litt bort fra elven å ta en matbit eller noe å drikke.

I år avsluttes arrangementet ved Nybrua på grunn av anleggsarbeider nedenfor brua.

Unngå brennbare klær og hold øye med barna. Ta ikke med hunder og sykler.

Jeg gleder meg til å se deg og tusener andre torsdag 20. september langs Akerselvas bredder.

God tur! Øivind

Til Frysja kan du ta buss nummer 54 Kjelsås eller trikk 11 og 12 til Kjelsås eller T-banen til Storo og trikk til Kjelsås. T-banen til Nydalen og gå nedover derfra.

Rutetider finner du på Trafikanten

Arrangører:
Bydel Nordre Aker, Bydel Sagene, Bydel Grünerløkka og Bydel Gamle Oslo.

Rondanestien

starter i Bjørvika og følger Akerselva til Maridalen. Stien fortsetter herfra helt fram til Hjerkin.
Mer om Rondanestien og rutebeskrivelse finner du på www.rondanestien.no


Opprettet 5. september 2005 klokken 21:05 og sist oppdatert 17 september 2012
Copyright 1999 - 2012 © www.bradager.net


eXTReMe Tracker
Her er det plass for sponsorer. Ta kontakt! Bruk e-post i menyen over.

Hovedsiden
Hellas
Korfu
All verdens mat
Akerselva
    Grünerbrua til havet
    Sannerbrua til
    Grünerbrua
    Vøienbrua til
    Sannerbrua
    Treschow bru til
    Vøienbrua
    Elvelangs i fakkellys
- du er her
Grünerløkka
    Historien
    Utelivet
    Butikkene
    Hva skjer på løkka
    Korsgata borettslag
    Grendehuset
Mytologi
Rutetider verden rundt

 

Følg med på bradager.net. Her finner du mye om Hellas, Korfu, rutetider og de beste oppskrifterne på internet. Besøk bradager igjen og igjen!