www.bradager.net

Hovedsiden :: All verdens mat :: Akerselva :: Grünerløkka :: Hellas :: Korfu :: Rutetider :: :: Gjesteboka mi

Akerselva - fra Treschow bru til Vøienbrua

Antatt tid 20 - 25 minutter fra treschow bru til Vøyenbrua uten avstikkere
Slik kommer du til startpunktet:
Ta trikk 11, 12, 13 eller busslinje 30 til Sandaker eller t-bane linje 5 til Storo (gå rett ned Grefsenveien til du kommer til Nordpolen (Sandakerkrysset).

Kommer du med trikken går du rett fram til du kommer på plassen foran huset det står Nordpolen på. Derfra tar du til venstre. Bussen stopper rett ovenfor Nordpolen så du må gå noen skritt tilbake. Du fortsetter ned bakken og kommer til treschow bru.

Treshow bru

Her renner Akerselva inn under treschow bru - copyright www.bradager.net er ikke en spennende bru. Den er bare en forbindelsesåre fra Sandaker til Sagene/Bjølsen over Agers elv.

Brua er oppkalt etter adminralitetsråd Gerhard Treschow som eide blant annet Bjølsen gård og Bentse brug (se og Bentsebrua).

Den opprinnelige brua ble bygget i 1861. Denne brua ble revet og det ble bygget en ny bru i tidsrommet 1944 - 1948.

Sørøst for brua er det derimot mye spennende. Her ligger det området langs elva som er minst tilgjengelig. Det er praktisk talt umulig å komme ned til elvebredden og det er vanskelig å finne veier som fører til utkikksposter mot elven.

Bjølsen valsemølle

Her renner Akerselva inn under treschow bru - copyright www.bradager.net Rett etter treschow bru gjør Akerselva en høyresving. Her ligger i dag Bjølsen valsemølle. Her nede skjærer elva seg gjennom berget i en bue og stuper nedover i flere små og store fall. Her ligger det rørledninger som fører vannet inn i fabrikken.

Nedenfor strømmer vannet ut igjen fra fabrikken før den renner langsommere nedover til den igjen skal møte et nytt fall. Denne gangen er det Lilleborg fabrikker som skal bruke Akerselvas krefter.

   

 

Bentesebrua

er en jernbru med to spenn fra 1890/91. Brua har fått navn etter Ole Bentsen (1654 - 1734). Ole Bentsen eide Bentse bruk som bekledde beggge sider av Akerselva på nordsiden av brua.

Sørøst for brua er det derimot mye spennende. Her ligger det området langs elva som er minst tilgjengelig. Det er praktisk talt umulig å komme ned til elvebredden og det er vanskelig å finne veier som fører til utkikksposter hvor en kan se elveløpet fra nord.

I 1686 anla han en papirmølle som ble den første papirfabrikk i Norge. I 1693 gikk han i kompaniskap med Gerhard Treschow.

Myrens verksted

Fossen ved Myrens mekaniske verksted - copyright www.bradager.net På Norsk Teknisk Museum er en del av utstillingen Myrens verksteds dampmaskin nr. 4. Denne maskinen er den eldste bevarte dampmaskin som er norskprodusert. Maskin, som er en ensylindret, har en diameter på sylinderen på 243 mm og den ble levert til Drammens Jernstøperi.

Myrens verksted ble startet av Jens og Andreas Jensen som var sønner av en møllemester fra Kongsberg i 1848. De etablerte da Øvre Foss Medchaniske Værksted. Formålet med bedriften var å produsere "alle til Fabrikker, Møller med videre henhørende Maskiner". I 1850 leverte verkstedet sine første turbiner og de spesialiserte seg på produksjon av sagbruksmaskiner og andre maskiner knyttet til trebearbeiding. Allerede i 1854 ble lokalene for små og bedriften flyttet til området nedenfor Bentse bru.

I 1863 byttet bedriften navn til J. & A. Jensen og Dahl, Myrens Verksted. Bedriften ekspanderte fort og leverte produkter til store deler av landet og til Sverige. Utviklingen av sagbruksindustrien i nedre Østfold medførte at de allerede i 1870 etablerte en egen fabrikk i Fredrikstad, Fredrikstad Mekaniske Verksted.

De to bedrifene var i 1909 en av Norges største arbeidsgivere med over 1000 ansatte. Etter første verdenskrig fikk bedriften problemer og i 1928 ble bedriften kjøpt opp av Kværner Brug. Virksomheten på Myraløkka ble avsluttet i 1988 og bedriften slått sammen med Thune-Eureka og skiftet navn til Kværner Eureka A/S.

Neste del av vandringen langs Akerselva finner du her.

   


Opprettet 23. juli klokken 07:05 og sist oppdatert 22. november 2004 klokken 07:05
Copyright 1999 - 2004 © www.bradager.netHer er det plass for sponsorer. Ta kontakt! Bruk e-post i menyen over.

Hovedsiden
Hellas
Korfu
All verdens mat
Akerselva
    Treschow bru til
    Vøienbrua
- du er her
    Vøienbrua til
    Sannerbrua
    Sannerbrua til
    Grünerbrua
    Grünerbrua til havet
    Elvelangs i fakkellys
Grünerløkka
    Historien
    Utelivet
    Butikkene
    Hva skjer på løkka
    Korsgata borettslag
    Grendehuset
Mytologi
Rutetider verden rundt

 

Følg med på bradager.net. Her finner du mye om Hellas, Korfu, rutetider og de beste oppskrifterne på internet. Besøk bradager igjen og igjen!