Finn veien!

Hovedsiden
Akerselva
Akerselva - fra Treschow bru til Vøienbrua
Akerselva - fra Vøienbrua til Sannerbrua
Akerselva - fra Sannerbrua til Grünerbrua
Akerselva - fra Grünerbrua til havet
Akerselva - elvelangs i fakkellys
All verdens mat
Greske oppskrifter
Grünerløkka
Hellas
Korfu
Spania
Thailand
Mytologi
Rutetider
Gjesteboka mi

Lokale linker

Parkteatret
med ukeoversikt

Akerselva - fra Grünerbrua til havet

Tema for dette nettstedet er å nyte livet: Livsnyter hva er nå det? Jeg liker de mange små og store gleder i livet. Min flotte familie med små og store familiemedlemmer, gode venner, god mat og drikke, reiser, en god bok, musikk og mye mer. Derfor har jeg samlet linker til ting jeg er opptatt av som for eksempel mat, reise, Hellas, lokalhistorie og mye annet.

Bradager.net har oversikter over greske øyer, Korfu, Spania, Mallorca, Thailand, Grünerløkkas butikker, historie, uteliv og hva som skjer der. Flere hundre oppskrifter, rutetider til fly, tog, ferger og lokaltrafikk verden rundt og litt annet.


Akerselva - fra Grünerbrua til havet

Antatt tid 25 - 30 minutter uten turen til Middelalderparken og vannspeilet
Slik kommer du til startpunktet:
Du kan gå gjennom Storgata til Nybrua og fortsette opp Thorvald Meyers gate til Schous plass.
Trikk 11, 12, 13 eller busslinje 30 til Schous plass.


Fra stoppestedet tar du til venstre bort Nordre gate og fortsetter ned til Grünerbrua. Til venstre rett før brua går turveien nedover til sentrum.

Ny York - Øvre gate 2B - copyright www.bradager.net

New York

Området nedenfor Grünerbrua er en blanding av gammelt og nytt. Her ligger det fortsatt gårder som ble satt opp i et høyt tempo i siste halvdel av 1850-årene. Dette området mellom Akerselva, Markveien og Nordre gate går den dag i dag fortsatt under navnet Ny York.

Da stortinget i 1857 vedtok lov om byutvidelse skulle det i dette området bli murtvang. Dette resulterte i en byggeaktivitet byen ikke tidligere hadde sett. Hus reiste seg på kort tid for å ungå murtvangen. Noen av husene står fortsatt den dag i dag i Øvre gate og i Korsgata 16 sår et trehus som i dag er grendehus for området.
   



Fra søndagsmarkedet ved blå - copyright www.bradager.net

Jazzklubben Blå

ligger på den andre siden av elva. Det går en liten gangbru over elva her. Her er det hver søndag mellom 12-17 markedsplass hvor lokale kunstnere stiller ut og selger sine produkter. På blå er det konserter nesten hver dag eller andre arrangementer.

Om sommeren er det deilig uterestaurant utenfor lokalene ned mot elven. Her sitter man under store trær og nyter god musikk og elvens risling der den renner mot det Operaen og den stygge "barcode" som bygges i Bjørvika.

   

Svingen på elva ved Indigo bygningen i Nedre gate 5. Bygningen er anlagt i en bue som følger elveløpet for å utnytte hele tomten - copyright www.bradager.net

Fra Blå til sletten ved Kulturkirken Jacob

Etter brua følger gangveien Aktieselskapet Indigios fasade som er bygd i en bue som følger elveløpet. Området på motsatt bred er i forandring for tiden. Gammel bebyggelse rives og det bygges nytt både helt nede ved elvebredden og lenger inn i or området mot Møllergata. Elvebakken videregående skole har fått revet en del av bakbygningene sine og det er stor byggeaktivitet.



Mellom Nedre gate og Vestre Elvebakke ligger det en gangbro fra 1937. Så utvider landskapet seg. På venstre side ligger en stor gresslette og vest for denne ligger Kulturkirken Jacob. På gressletta grilles det både mat og kropper om sommeren. Tar en turen over den lille trebruen kan en følge gangveien på den andre siden og ta til venstre bortover mot Torggata og komme til Youngstorget og Stortorvet.



Veslefrikk med fela - fra eventyrbrua - copyright www.bradager.net

Ankerbrua

eller Eventyrbrua som løkkas innbyggere ynder å kalle den. Brua ble opprinnelig anlagt i midten av 1870 årene i tre, men ble revet og oppført som steinbru i 1926. Den nåværende formen fikk brua i 1937. Den er utsmykket med bronsefigurer fra norske eventyr. Motivene er Kvitebjørn, Kari Trestakk, Per Gynt på reinsdyret og Veslefrikk med fela. Noen av skulpturene var nok på den tiden vel dristige.

Hjørnegården krysset Søndre gate / Markveien / Ankerbrua. Denne gården var eid av bestefaren til Robert Levin i sin tid. Ned fra dette huset mot elva går det en liten stikkvei som har fått navnet Jødegangen. Ønsker vi å se mer av skulpturene kan vi jo gå på Riverside og ta noe leskende eller en matbit. Riverside ligger nederst i Jødegangen og har også en liten platting med uteservering. Oppover Markveien og Thorvald Meyers gate er det en mengde kaféer, barer, puber og restauranter som serverer mat fra en rekke land.

Th. Kittelsens plass

ligger rett før Nybrua. Dette parkanlegget har endret karakter flere ganger, men skråningene fra Søndre gate ned til elva er fortsatt tilstede.

I Søndre gate finner vi restauranten "Delikatessen" som serverer tapas og godt drikke. De fleste av fasadene i Søndre gate er uendret, men det er kommet et nytt boligkompleks nesten borte ved Thorvald Meyers gate.

Nybrua

Fortsetter vi videre på elvebredden nedenfor Th. Kittelsens plass passerer vi under nok en bru. Nybrua ble anlagt i 1827 og er senere utvidet. Den skulle ta over trafikken nordfra som til nå hadde gått over Vaterland bru.

På høyre side av elva ligger Oslo Kommunale Legevakt og til venstre de tidligere lokalene til Aker Herred. Disse har blant andre også huset Plan- og bygningsetaten i Oslo. I dag (sommer 2004) bygges denne tidligere kontorblokken om til boliger. Rett foran oss om vi går opp fra elvebredden ser vi det gamle Schous bryggeri, som har adresse Trondheimsveien 2. I dag holder BI, NMI og aetat til i bygningsmassene. På husene i komplekset er det skilt som forteller hva som ble gjort i de enkelte husene.

Schous bryggeri

Schousbryggeri logo på tobben av sydportalen - copyright www.bradager.net Schous bryggeri har sine opprinnelse allerede rundt 1800 og ble kjøpt opp av Christian Schous i 1821. I 1873 flyttet bryggeriet til Schousløkken. Det var landets eldste bryggeri når det ble avviklet i 1982. I det erverdige gamle lokalet som har bevertet utallige tusen struper og mager er det fortsatt restaurant. Selv om noe av inventaret desverre er byttet ut er fortsatt mye inntakt. Navnet på restauranten er endret til Schous Corner noe som burde gjøres om. Det gamle navnet Schoushallen passer mye bedre på lokalet som ikke har et vindu ut på hjørnet. Schoushallen har dagens hver og ellers en fyldig meny. Ringnes øl. På venstre side på vestsiden av brua ligger Anker hotell og studentboliger. Disse er bygd på den gamle gassverktomta og Ankertorvet.

Hausmanns bru

Hausmanns bru - copyright www.bradager.net Etter å ha passert under den lave delen av Nybrua kommer vi til den berømte "Eika" som ikke er en eik men en bøk. Dette var tidligere et samlingssted for uteliggere og narkomane.

Vi fortsetter gjennom et område med mange store trær og kommer til en ny slette. På sletta her serverer Oslo Bymisjon og Frelsesarmeen mat til noen av "byens løse fugler".

Vi fortsetter på gangstien langs med gressletta. På motsatt side av elven ligger husene helt ned til vannkanten. Foran oss ser vi nå den erverdig Hausmanns bru. Dette er kanskje den staseligste av alle bruer i Oslo. Hausmanns bru er en av de gamle bruene i Oslo.

Vaterland bru

som forbinder Brugata med Grønland og er en av de elste bruene som krysser Akerselva. Den ble anlagt i 1654 og er senere moderinsert og utvidet flere ganger. Her passerte bøndene fra Romerike og Opplandsbygdene elva når de skulle levere varer til handelshusene i Brugata. Det lå båter fortøyd oppover elva helt fram til juni 1964.

Havet

Ut mot havet - copyright www.bradager.net Etter Vaterland bru ligger Vaterlandparken på høyre hånd og på venstre hånd ligger Riverside som i dag er ungdomsklubb. Rett foran oss ligger kulverten hvor Akerselva forsvinner under Galleri Oslo, Schweigaards gate, togsporene inn til Sentralstasjonen og trafikkmaskinen før den renner ut i havet.

Kanskje en dag kan denne siste biten igjen åpnes slik at vi kan følge Akerselva hele veien til den renner ut i havet.

Mens vi venter på det kan vi ta en avstikker mot Middelalderparken og vannspeilet som ligger der. Denne turen er ikke helt ferdig ennå i dag (23. juli), men vil bli fullført i løpet av måneden.

Grønland

er en flerkulturell bydel med mange billige spisesteder, uteserveringer, kroer og puber. Punjab i gaten med samme navn som bydelen serverer indiske retter til rundt femti - seksti kroner. Grønland torg har tidligere rommet både slakteri og bussstasjon.

Asylet

Asylet - copyright www.bradager.net ligger i nr. 28 litt lenger bort i gaten er også kalt kommunegården (tilhørte en tid Akers fattigvesen). Det er et toetasjes hus i laftet tømmer og bindingsverk med pusset fasade mot gaten. Oppført som privat kjøpmannsgård 1740; huset har siden vært brukt som tinghus, var barneasyl (fobedringsansalt og skole) 1839-65, diakonissesykehus 1968-70, underavdeling av Kroghstøttens sykehus 1870-1903, 1903-65 aldershjem. Huset ble fredet i 1967 og brukes nå som bydelshus for Grønland og Nedre Tøyen. Asylet er i dag også navnet på den restauranten som ligger i huset. Asylet har en stor uteservering i bakgårde og på vinteren er de alltid fyr på peisen i det ene rommet inne i restauranten. Fortsetter man vandringen videre gjennom Grønlandsleiret forbi Grønland park som ligger foran Oslo kretsfengsel (Botsfengselet) og inn i Oslo gate kommer en til Oslos middelalderby.

Grønland brannstasjon

Historielaget for Oslo brann- og feiervesen har åpnet Brannmuseet i Oslo i gamle Grønland Brannstasjon i Grønlandsleiret 32. Åpningstider er onsdager fra 11:00 til 14:00 eller etter avtale. Brannmuseet blir drevet på frivillig basis med støtte fra Oslo brann- og redningsetat. Medlemkontigent i historielaget er 100,- året.

1. januar 1861 ble det faste yrkesbrannkorpset opprettet med tre brannstasjoner. Disse var Hovedbrannstasjonen, Sagene brannstasjon og Grønland brannstasjon. Bemanningen da var på 36 mann. Den "nye" Grønland Brand- og politivagt ble tatt i bruk i oktober 1866. Flere ombygninger har vært nødvendige, blant annet i forbindelse med overgangen fra hest til automobildrift. I 1902 flyttet politet inn i eget hus i Tøyenbekken 5. Grønland brannstasjon var i kontinuterlig drift fram til 1978, og huset deretter brannvesenets brannsysnkontor samt feierbad og feiermesterkontor.
Kilde: www.brannmuseet.no. Her finner du også mer av historien om brannstasjonen og brannvesenet i Oslo.

Oslo Ladegård

Ladegården - copyright www.bradager.net er en 1700-tallsbygning, reist på levningene av bisp Nikolas borg fra 1200. Interiører fra 17- og 1800-tallet. Her holdes omvisninger, middelalderkonserter, intimkonserter og kulturkonserter.

Så krysser vi Bispegata, som er blant Oslos aller elste gater for å komme til middelalderbyen. Bispegata bar navnet Biskopsalmenningen og ledet fra byens domkirke, Hallvardskirken, til noen av bryggene. Du kan lese mer om Bispegata i Tobias (Tobias utgis av Oslo Byarkiv).


Vandring i fakkellys langs Akerselva bredder

Torsdag 20. september er den torsdagen som er nærmest høstjevndøgn og da er det tid for den årlige vandringen langs Akerselva fra Os til havet. Bydelene langs elva går også i år sammen om å arrangere denne nå tradisjonelle turen som samler mellom 20 000 - 30 000 av Oslos borgere.

Bydelene langs elva går også i år sammen om å arrangere denne nå tradisjonelle turen som samler mellom 20 000 - 30 000 av Oslos borgere.

Litt om vandringen og program finner du på Elvelangs i fakkellys.


Opprettet 23. juli 2001 og sist oppdatert 18. juni 2012 - Copyright 1999 - 2012 © www.bradager.net

Matlyst

Den mann som kjenner matlyst, den mann er ikke dødssyk.

Sokrates

Siste nye sider

Palau Musica Catalana i Barcelona

Linsesuppe
med bacon og gulrøtter

Brokkolisalat
med solsikkefrø, rosiner og bacon

Jordbærdessert
med Contreu

Jordbær- og melonsalat
med honning og basilikum